PSI ILI MAČKE

Šta trebate znati pri odabiru kućnog ljubimca?

Od veličine vašeg životnog prostora treba da zavisi i veličina vašeg budućeg psa

Kućni ljubimci su čovjeku najbolji prijatelji. Printscreen

N. V.

17.1.2023

Kupovina ili usvajanje kućnog ljubimca je važna odluka. Psi i mačke zahtjevaju naše vrijeme, novac i strpljenje, kao i posvećenost. Postati vlasnik kućnog ljubimca može biti zaista fantastična životna odluka, ali samo ako dobro razmislite prije nego što nabavite ljubimca. Odgovori na sljedeća pitanja, mogu vam pomoći da lakše donesete odluke vezane za nabavku ljubimca.

Zašto želite kućnog ljubimca?

Zanimljivo je da veliki broj ljudi izbjegne da postavi sebi ovo pitanje prije nego što u stan dovede svog novog prijatelja. Ako kupujete ili usvajate kućnog ljubimca samo zato što je to nešto što "treba uraditi" ili zato što želite da ispunite želju svojoj djeci pogriješit ćete.

Da li imate vremena za kućnog ljubimca?

Pse ne treba dugo ostavljati same. Oni su društvene životinje kojima je neophodno prisustvo vlasnika. Psima je potrebna redovna fizička aktivnost, a ukoliko živite u stanu, šetnje nekoliko puta dnevno (zavisno od rase i uzrasta). 

Ukoliko živite sami i radite osam sati dnevno, ili ste student kome je potreban mir za učenje, pas nije dobar izbor za vas. Mačke su nezavisnije, ali se i one osjećaju usamljeno ako im ne poklanjate dovoljno pažnje. Imajte u vidu da mače mlađe od četiri mjeseca ne treba da bude ostavljeno samo duže od tri sata.

Da li finansijski možete priuštitit kućnog ljubimca?

Da bi vaš kućni ljubimac bio zdrav, bezbjedan i sretan, morate se pripremiti na određene troškove. Za kvalitetnu hranu, ogrlicu, korpu za spavanje, posudicu i posip za mačiji toalet. Tu su i transportni boks, četke, igračke, šampone, časove obuke za pse, veterinarski troškovi. 

Čekaju vas i godišnje vakcinacije, preparati protiv muha i glista, mikročipovanje, sterilizacija, ali i neplanirani troškovi ukoliko se ljubimac razboli.

Da li se ukućani slažu sa nabavkom kućnog ljubimca?

Nikada ne uzimajte ljubimca ukoliko to nije zajednička odluka cijele porodice. Dešava se da se roditelji ili supružnik razniježe nakon prvih par dana provedenih sa novim kućnim ljubimcem. Ipak, u većini slučajeva životinje završe na ulici kao posljedica ishitrenih i nepromišljenih odluka pojedinih članova porodice.

 Zato je važno da odluka o nabavci kućnog ljubimca bude zajednička i da u njenom donošenju učestvuju svi članovi domaćinstva.

Da li živite u stanu ili u kući sa dvorištem?

Od veličine vašeg životnog prostora treba da zavisi i veličina vašeg budućeg psa. Veliki i krupni psi u jednosobnom stanu bez bašte ili dvorišta, nisu baš najmudriji izbor. 

Međutim, treba imati u vidu da mirna i flegmatična priroda nekih većih pasa, njih čini boljim izborom ljubimca za stan od drugih manjih rasa. 

Na primjer, većina terijera ima energiju i nivo aktvnosti koje čine ovu rasu pogodno za vlasnike koji imaju veliko, dobro ograđeno dvorište.

Ukoliko živite u blizini prometne ulice, vaša maca bi morala da živi isključivo u stanu ili kući, bez mogućnosti izlaska napolje. Isto važi i ukoliko živite u gusto naseljenom dijelu grada. Ukoliko imate terasu ili manju baštu, važno je da je dobro obezbijedite prije nego što dozvolite mački da se njome prošeta.

Popularno
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.