HRVATI NA TESTU

Dalic ide po pobjedu

Hrvati na testu

aa. index

AA

19.6.2024

HRVATSKA je u prvom kolu grupne faze Europskog prvenstva izgubila od Španjolske 3:0, pa u ogledu protiv Albanije, koji se igra u srijedu od 15 sati, nema prava na kiks. Zlatko Dalić bio je vrlo kritičan prema svojoj momčadi nakon otvaranja Eura i za očekivati je barem nekoliko promjena u sastavu.

Joško Gvardiol bi se mogao vratiti na stopera, vjerojatno ćemo gledati barem jednu promjenu na bekovima te jednu u prednjoj liniji. Dalić se ni prije nije ustručavao zamijeniti po nekoliko igrača nakon jedne loše utakmice, čak ni kada bi koncepcija igre ostala ista i neprilagođena promjenama. S obzirom na to da Hrvatska nema "neograničen" bazen talenata kao neke nacije, često se ističu određene kadrovske manjkavosti, a Dalić ih ističe kao nedostatak dubine na određenim pozicijama.


Promjena koja se dugo čeka

Svjetski nogometni trendovi su dugo zazirali od trojice u zadnjoj liniji, ali sve češće gledamo ekipe s trojicom u obrani barem u nekoj fazi igre.

Godinama se vodila rasprava treba li Hrvatska prijeći na 3-5-2 ili neku varijaciju na temu, a glavni su argumenti bili ti da bi Hrvatska takvom igrom kompenzirala nedostatak određenog profila igrača i optimizirala učinak nekolicine najboljih igrača. 

Sloboda Sosi i Perišiću

Dalić je trener koji uspjehe gradi prije svega na man-managementu, stvaranju atmosfere i obrani kulta reprezentacije pa je možda bilo i naivno očekivati da će se odlučivati na velike taktičke promjene. No, čak i s kadrom koji ima i koji konkurira na ovom Europskom prvenstvu može dobiti vrlo sličan efekt.

Popularno
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.