BOLJA STRANA BIH

Generalni direktor bijeljinskog PASS-a Rado Maletić za “Avaz”: Radit ćemo dijelove za “Teslu”, BiH mora prepoznati biznis i strani kapital

Imamo zdravu i pametnu djecu, samo im trebamo omogućiti da rade, istakao je Miletić

Rado Maletić, generalni direktor i suvlasnik "PASS-a". Avaz

Alen Bajramovic

19.1.2023

Pored onih za "BMW", "Mercedes", "Audi", "Volvo", "Porsche" i druge poznate automobilske brendove, u Bijeljini će se proizvoditi i dijelovi za američkog giganta “Tesla”. 

Ovu informaciju za portal "Avaza" potvrdio je Rado Maletić, generalni direktor i suvlasnik “PASS-a” iz Bijeljine.

Posao za 1.060 radnika

Kompanija trenutno upošljava 1.060 radnika, ali planira nastavak širenja kako bi ispunila očekivanja američke kompanije u vlasništvu Elona Muska.

- Napravljen je veliki posao SAD i Njemačke. Da bi se “Tesla” prodavao u EU, a tu smo blizu i mi hvala Bogu, da bi izbjegli velike poreze i druge obaveze, kompletna proizvodnja se uveliko izmješta u EU. 

Mi radimo sve vrste cjevčica za protok koje postoje u automobilu, od ulja, pritiska, zraka, svega što se nalazi ispod haube, a trpi visoke temperature. To ćemo raditi i za “Teslu” – pojašnjava Maletić. za portal "Avaza".

Pogoni u Bijeljini u većinskom su vlasništvu “PASS-a”, nakon što je prije više od pet godina ova njemačka kompanija kupila firmu “S.E.P.” iz Ljeskovca kod Bijeljine. 

BiH mora prepoznati biznis

Od tada bilježi nagli rast proizvodnje i broja uposlenih, a zahvaljujući njemačkom vlasniku sada će dobiti priliku za daljnji razvoj i upošljavanje.

- Nacionalni interesi se štite biznisom, novcem, a ne udaranjem u prsa – ističe Maletić.

Biznismen iz Bijeljine ističe da BiH mora prepoznati biznis i strani kapital, a političari shvatiti “da je život proizvodnja, a ne market i tržni centar”.

- I onda da krenemo maksimalno. Osnovno je instrastruktura, auto – putevi, putevi, struja, gas … Imamo vrijedne cure i momke, zdravu i pametnu djecu, samo im trebamo omogućiti da rade – dodaje Rado Maletić za portal "Avaza".

Popularno
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.