KOMENTAR DANA

Crveni karton

Ranije je imao žuti, sada slijedi crveni i povratak na klupu za rezervne igrače

Almir Džuvo. Facebook

Miralem  Aščić

14.9.2023

Potrošeni policajac Almir Džuvo već mjesecima „truje“ pojedine lidere trojke da ga Ambasada SAD u BiH snažno podržava u izboru za direktora Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA). No, iza svega se krije klasična obmana.

Ali krenimo redom. Kroz mućke, podvale i spinove, koristeći nižerazredne službenike ambasade, u koje pri tome uvlači i ambasadora Majkla Marfija (Michael Murphy), Džuvo plasira priču da je američki čovjek koji treba voditi OSA-u i zamijeniti svog dojučerašnjeg šefa za operacije i praćenje u ovoj moćnoj sigurnosnoj agenciji Osmana Mehmedagića Osmicu, penzionera i čovjeka bez diplome.

No, Džuvina providna igra već je razotkrivena. I kod lidera i kod stranaca. I prekjučerašnji odgovor Ambasade SAD na upit „Avaza“ da prokomentira izbor čelnika OSA-e, u kojem se tvrdi da iza Džuve stoje SAD, jasan su šamar čovjeku čiji je raniji mandat obilježen brojnim aferama i čiju je ostavku 2014. godine tražila CIA.

Džuvin povratak u OSA-u nije moguć ni zakonski, ali to se krije i od lidera trojke i stranih partnera koji podržavaju rad policijskih agencija.

Zato je Džuvo, koristeći se obmanama, odlučio igrati na kartu da domaće političare plaši ambasadorima. Međutim, protiv povratka Džuve je i struka.

Policijski službenici, ljudi iz branše. Svi znaju njegove (ne)sposobnosti da upravlja OSA-om. Svi su upoznati s njegovim kapacitetima i rukovođenjima. Izborom Džuve država bi dobila blažu varijantu Osmice.

Zato je vrijeme da mu se što prije da crveni karton. I od trojke i od osmorke. Ranije je imao žuti, slijedi crveni i povratak na klupu za rezervne igrače, gdje mu je i mjesto.

Popularno
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.